Thursday, March 13, 2008

twiki utf8

two years ago i made (successfully) twiki 4 installation with utf-8 (one source modification required). but last week i couldn't make another utf-8 installation from twiki 4.2.

unsuccessies:

  1. changing configuration parameters is not enough for unicode twiki installation. in my case, for correct handling utf-8 data, received from user, three .pm files required changes: lib/TWiki/{Save,View,Edit}.pm

  2. for correct view within TinyMCE editor i had to make another change for correct handling javascript escaped unicode (from module URI::Escape::JavaScript)

  3. due to stupid TinyMCE document fetch realization (whole tml document inside html escapes two times and sends to server and retrieves in html) documents appear to be trimmed (similar in safari and firefox)

  4. one document after editing and saving made my perl crazy: it launches with 100% cpu load and continues for 60 seconds, until apache kills it



resume:
for me twiki is dead. from my point of view, twiki and similar systems should be configured to utf-8 as default, because it allows any people write in any language. i can fix some issues, but many people can't.

1 comment:

Levien said...

Hi Ivan,

I have the same problem, two years ago I set up an international UTF-8 based TWiki site, but after the update to TWiki 4.2 I cannot get it to work correctly. I tried your patches, but I can't seem to get it to work correctly. After some tweaking of the localisation settings I was able to get it to display UTF-8 characters in TinyMCE, but saving the page still destroys them. What configuration settings did you use? (for site character set etc.)

Best regards!
Levien